Producenci

Rzetelna firma

Dlaczego picie świeżych soków jest tak wazne ?

1

Świeże soki z warzyw i owoców dostarczają łatwo przyswajalnych minerałów, witamin, enzymów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białek i wiele innych związków. Odpowiednio wyciśnięte, stanowią najlepszy żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki świeżym sokom nasz organizm szybko się regeneruje i szybko powraca do homeostazy. Picie surowych soków z warzyw i owoców dowiodło, że substancje aktywne biologicznie są szybko i w całości przyswajane przez organizm. Ponadto nasz organizm zużywa znacznie mniej energii podczas procesu trawienia, niż ma to miejsce podczas trawienia pożywienia termicznie zniszczonego, co jest szczególnie cenne podczas odżywiania czy leczenia chorób.

 

Dr Norman Walker -znany i ceniony   propagator diety naturalnej żywności   przeznaczył  wiele czasu na badanie właściwości roślinnych pokarmów. Dowiódł, że świeżo wyciśnięte soki posiadają właściwości idealnego naturalnego środka wzmacniającego nasze zdrowie, polepszającego nasze samopoczucie, zawierającego strukturowaną wodę, która jest szybko wchłaniana przez organizm.

Soki z owoców i warzyw to nic innego jak   sok występujący w komórkach roślin, po mechanicznym wyciśnięciu. To, co najlepsze zostaje uwolnione, dlatego jest tak dobrze przyswajalne. Owoce i warzywa są źródłem substancji odżywczych zwłaszcza bioflawonoidów. Owoce cytrusowe, które zostały lekko obrane, zawierające białą otoczkę są szczególnie bogate w bioflawonoidy, zawierają również odżywcze porcje witaminy C (kwasu askorbinowego). Sok marchewkowy zawiera duże ilości witaminy A w formie beta-karotenu. Zielone soki są dobrym źródłem witaminy E. Soki owocowe są dobrym źródłem minerałów takich jak: żelazo, miedź, potas, sód, jod, magnez, które występują w postaci przyswajalnej przez organizm. Świeże owoce są wspaniałym źródłem enzymów. W rzeczywistości świeżość soków jest ich kluczową cechą, ponieważ enzymy niszczone są przez podwyższoną temperaturę począwszy od 47 stopni C. Podczas spożywania gotowanego pożywienia (100 stopni C), w skład których wchodzą nasiona, owoce lub warzywa to takie pożywienie nie zawiera już enzymów, ponieważ zostały one termicznie zniszczone, ten proces zaczyna się znacznie poniżej temperatury gotowania, a mianowicie powyżej 47 stopni C. Pijąc soki z wyciśniętych na surowo owoców i warzyw dostarczamy organizmowi nienaruszonych, aktywnych enzymów. Błonnik ma wiele korzystnych wartości, ale spożywając surową marchew możemy przyswoić zaledwie 1% zawartego w niej beta karotenu! Pijąc sok z marchewki w którym nadmiar błonnika został usunięty nasz organizm jest w stanie przyswoić prawie 100% beta karotenu. Soki powinny być wyciśnięte bezpośrednio przed wypiciem za pomocą odpowiedniego urządzenia. W okresie chłodów można soki podgrzać do ok. 40 stopni C, wtedy działają rozgrzewająco na organizm, a zarazem zachowują wszystkie właściwości dietetyczne.

 

Najlepszym urządzeniem do wyciskania soków są prasy i wyciskarki, których można również używać do gniecenia podkiełkowanych nasion i moczonych orzechów w celu otrzymania jednolitej masy o konsystencji ciasta, budyniu. Wyciskarki nie są sokowirówką, w przeciwieństwie do niej wytwarzają soki poprzez rozgniatanie i wyciskanie owoców i warzyw, a to nie powoduje szybkiego utleniania soków jak w przypadku sokowirówek.

 

 

„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, A Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem” Hipokrates

Komentarze do wpisu (1)

Ania
24 sierpnia 2016

My z kolei bardzo lubimy soki naturalne i to mętne bo takie mają najwięcej witamin. Od momentu zakupu wyciskarki pijemy je kiedy tylko mamy na to ochotę. Są pyszne zdrowe i doskonale gaszą pragnienie.


Zaloguj się

Twój Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

facebook 

Polecamy urządzenia, które powinny być na wyposażeniu każdej kuchni, gdyż pozwalają przygotować najlepszy świeży pokarm będący najwyższą wartością celem dostarczenia organizmowi pełnego składu naturalnego nieprzetworzonego pożywienia.

Click Shop | Hosting home.pl

Copyright EnergiaZdrowia.

Projekt, wdrożenie, pozycjonowanie MajArt