Producenci

Rewolucja źdźbła słomy/ Masanobu Fukuoka

Diagnostyka i Leczenie
25
PLN
Rewolucja źdźbła słomy/ Masanobu Fukuoka
Rewolucja źdźbła słomy/ Masanobu Fukuoka
Dostępność:
dostępne
Wysyłka w:
48 godzin
Cena: 25,00 zł
Cena netto: 23,81 zł
Oblicz Ratę
sztuki Zyskujesz 0 pkt [?]

"Rewolucja źdźbła słomy - Naturalne metody upraw"

Masanobu Fukuoka

 

 

Jedynie kilka książek napisanych w naszych bezdusznych czasach ma siłę zmieniania kompletnie ludzkich umysłów, ducha i sposobu życia. Do nich właśnie należy „Rewolucja źdźbła słomy. Naturalne metody upraw.” Masanobu Fukuoki.

Poruszony sposobem, w jaki współczesne rolnictwo i jego metody zniszczyło ziemię uprawną, Fukuoka porzucił swoją karierę naukową (stanowisko agrobiologa) i powrócił na gospodarstwo ojca. Odtworzył tradycyjne metody upraw i przekształcił je tak, że wymagają mniej pracy i minimalnie ingerują w naturę. Zastosowanie jego „naturalnych” technik zaowocowało takim samym poziomem plonów, a nawet wyższych jak te na polach sąsiadów uprawianych przy pomocy maszyn i obfitego stosowania nawozów sztucznych i pestycydów.

W „Rewolucji źdźbła słomy” Fukuoka – obecnie jeden z najbardziej znanych rolników organicznych naszego wieku, opisuje zdarzenia, które doprowadziły go do odkrycia metod upraw „naturalnych” i w jaki metody te wpływają na jakość jego uprawy i najbliższe otoczenie.

Droga jaką przyjął kompletnie zmieniła jego życie, a także zainspirowała i inspiruje do dziś tysiące ludzi, którzy chcą pójść w jego ślady.

Fukuoka porzucił zasady współczesnego rolnictwa w momencie jego kryzysu. Komentuje on i demonstruje, w jaki sposób traktujemy rolnictwo, i jak głęboko jest ono powiązane z naszymi poglądami na zdrowie, szkolnictwo, naturę, odżywianie, duchowość i sens życia. Łączy uzdrowienie środowiska i gleby z procesem oczyszczania ludzkiego ducha, proponując organiczne farmerstwo jako miejsce, gdzie takie uzdrowienie może nastąpić.

Książka ta, jakże aktualna w naszych czasach, jest apelem do nas wszystkich, abyśmy odeszli od współczesnego rolnictwa i jego destrukcyjnych metod, przestali zatruwać środowisko i powrócili do naszego o wiele bogatszego, naturalnego przeznaczenia, pracując prościej, bliżej Ziemi.

 

Książka ta jest przez nas szczególnie polecana, bo porusza temat zawsze najbardziej aktualny dla zdrowia ludzkości i całej planety, żyjących w symbiozie w sposób harmonijny i zrównoważony dzięki środowisku naturalnemu. Podczas gdy w naszych czasach  przemysłowego rozwoju nienaturalnych metod uprawy oraz dobie produkcji szkodliwej żywności modyfikowanej genetycznie zagadnienie to nabiera największego znaczenia powrotu do źródeł, bo jesteśmy częścią natury, bez której na Ziemi nie można przeżyć. Wobec tego polecamy ją szczególnie.


Spis treści:

Wprowadzenie do indyjskiego wydania
Wstęp od autora
Wstęp do indyjskiego wydania książki

1.1 Spójrz na to zboże
1.2 Zupełnie nic
1.3 Powrót na wieś
1.4 Kultywacja upraw przez "nierobienie"
1.5 Wracając do źródła
1.6 Zasadniczy powód, dla którego naturalne rolnictwo się nie rozwinęło
1.7 Ludzkość nie zna Natury

2.1 Cztery podstawowe zasady naturalnych upraw
2.2 Nie obawiaj się chwastów
2.3 Gospodarowanie słomą
2.4 Uprawa ryżu na suchym polu
2.5 Sady owocowe
2.6 Ogrody Ziemi
2.7 Półdzika uprawa warzyw
2.8 Dlaczego powinniśmy przestać używać środków chemicznych?
2.9 Ograniczenia metody naukowej

3.1 Głos jednego rolnika
3.2 Skromne rozwiązanie trudnego problemu
3.3 Owoc ciężkich czasów
3.4 Rynek naturalnej żywności
3.5 Rolnictwo przemysłowe musi upaść
3.6 Komu to wszystko służy?
3.7 Co jest pożywieniem dla ludzi?
3.8 Łaskawy koniec dla jęczmienia
3.9 Po prostu służ Naturze, a wszystko będzie dobrze
3.10 Różne szkoły naturalnego rolnictwa

4.1 Nieporozumienie dotyczące odżywiania
4.2 Mandala naturalnego pożywienia
4.3 Kultura odżywiania się
4.4 Nie samym chlebem człowiek żyje
4.5 Podsumowanie diety
4.6 Żywność i uprawy

5.1 Głupota często stroi mądre miny
5.2 Kto jest szalony?
5.3 Moim przeznaczeniem była szkoła pielęgniarska
5.4 Płynące obłoki i iluzja nauki
5.5 Teoria względności
5.6 Wioska poza wojną i pokojem
5.7 Rewolucja źdźbła trawy

Wikipedia o Masanobu Fukuoka: 

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Masanobu_Fukuoka&ei=4Aa4TfmoNMfWsgbV1IjrAw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=9&ved=0CFEQ7gEwCA&prev=/search%3Fq%3Dmasanobu%2Bfukuoka%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DJ4O%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26prmd%3Divnsbo

 

 

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się

Twój Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Bestsellery

Polecamy urządzenia, które powinny być na wyposażeniu każdej kuchni, gdyż pozwalają przygotować najlepszy świeży pokarm będący najwyższą wartością celem dostarczenia organizmowi pełnego składu naturalnego nieprzetworzonego pożywienia.

Copyright EnergiaZdrowia.

Projekt, wdrożenie, pozycjonowanie MajArt

Sklep internetowy od home.pl