Producenci

Nowoczesne zasady odżywiania / Thomas M. Campbell II, T. Colin C.

Odżywianie Sokami
54
PLN
Nowoczesne zasady odżywiania / Thomas M. Campbell II, T. Colin C.
Nowoczesne zasady odżywiania / Thomas M. Campbell II, T. Colin C. 1 5
Nowoczesne zasady odżywiania / Thomas M. Campbell II, T. Colin C.
Dostępność:
dostępne
Wysyłka w:
48 godzin
Cena: 54,00 zł
Cena netto: 43,90 zł
Oblicz Ratę
sztuki Zyskujesz 0 pkt [?]

Nowoczesne zasady odżywiania

Thomas M. Campbell II, T. Colin Campbell

 

Tytuł oryginału: The China Study
Wydawnictwo: Galaktyka
Liczba stron: 382
Wymiary: 167x240
Oprawa: Miękka
ISBN: 978-83-7579-177-8
Tłumacz: Marta Paciorkowska

 

 

Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie

 

W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono – autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż – jak dowodzi – będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.

 

 

 

Jestem głęboko przekonany, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie interesują mnie domysły, plotki czy treści zawarte w reklamach telewizyjnych, tylko naukowo potwierdzone fakty. Dlatego polecam Nowoczesne zasady  odżywiania. Liczba zachorowań na miażdżycę, cukrzycę i choroby nowotworowe rośnie. Już czas na rzetelną wiedzę i zmianę nawyków żywieniowych!
Maciej Miecznikowski, muzyk, wokalista, współzałożyciel Fundacji „Wiemy, co jemy”
Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia (www.wiemycojemy.org)

 

 

 

Jestem wegetarianką od wielu lat. Moje dzieci – od urodzenia. Czy zadawano mi pytania o słuszność stosowania takiej diety? Bardzo często. Czy słyszałam, że z własnym życiem mam prawo robić, co chcę, ale nie powinnam ryzykować zdrowiem moich córeczek? Tysiące razy. Świadomość społeczeństwa zmienia się powoli, ale książka Nowoczesne zasady odżywiania to krok milowy w dziedzinie dietetyki. Wywraca do góry nogami wszelkie piramidy żywieniowe i na przykładzie wieloletnich, przeprowadzonych na gigantyczną skalę badań pokazuje, jakie stosować metody, by cieszyć się zdrowiem w każdym wieku.
To lektura obowiązkowa dla wszystkich niedowiarków!
Monika Mrozowska, aktorka, autorka książek kulinarnych

 

 

 

Kiedy sięgałem po tę książkę, nie sądziłem, że znajdę w niej tak wiele informacji, które wcześniej nie były mi znane, choć tematyką wpływu odżywiania na zdrowie zajmuję się od lat. Lektura ta pomaga zrozumieć powody rozpowszechniania się chorób cywilizacyjnych i sposoby minimalizowania ryzyka ich wystąpienia. Prosty język, statystyki, wyniki licznych  badań, nowe fakty, z których czytelnik sam może wyciągnąć wnioski, czynią z tej książki obowiązkową pozycję dla wszystkich, bo każdy z nas codziennie podejmuje decyzje dotyczące żywienia.
Czas usunąć przyczyny chorób zamiast koncentrować się na objawach, a dzięki Nowoczesnym zasadom odżywiania dowiesz się, jak to zrobić.
Cezary Wyszyński
Fundacja MRNRZ Viva!

 


Autorzy zgłębiają związek między odżywianiem i chorobami, a wnioski, do których dochodzą są wstrząsające. Tę książkę trzeba przeczytać
dr Robert C. Richardson, laureat Nagrody Nobla,
profesor fizyki i prorektor ds. badań naukowych, Uniwersytet Cornella

 


Książka, oparta na wieloletnim, starannym, dociekliwym badaniu, prezentuje zaskakujące odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące żywienia: Co tak naprawdę powoduje raka? Jak możemy wydłużyć nasze życie? Co zatrzyma epidemię otyłości?
Neal Barnard, lekarz medycyny, przewodniczący PCRM
(Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej)

 


To jedna z najważniejszych książek o odżywianiu, jakie kiedykolwiek powstały –
przeczytanie jej może uratować ci życie.
Dean Ornish, profesor medycyny klinicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim,
założyciel i przewodniczący Instytutu Badań z zakresu Medycyny Prewencyjnej

 


Obecnie AICR propaguje dietę głównie roślinną w celu obniżenia ryzyka raka, do czego przyczyniła się wspaniała praca, którą dr Campbell i garstka innych wizjonerów rozpoczęli dwadzieścia pięć lat temu.
Marilyn Gentry, przewodnicząca AICR (Amerykański Instytut Badań nad Rakiem)

 


Nowoczesne zasady odżywiania to dobrze udokumentowana analiza błędów współczesnego odżywiania, stylu życia i współczesnej medycyny oraz doraźnych rozwiązań, które tak często przynoszą porażkę.
dr Sushma Palmer, były dyrektor wykonawczy Rady ds. Żywności i Żywienia
w amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk


 


 

Nowoczesne Zasady odżywiania- fragment wstępu

GŁÓD INFORMACJI na temat odżywiania nieustannie mnie zadziwia, choć już od dawna zajmuję się zawodowo badaniami doświadczalnymi z zakresu żywienia i zdrowia. Od wielu lat książki o dietach to bestsellery. W niemal każdym popularnym czasopiśmie znajduje się rubryka z radami na temat odżywiania, w gazetach regularnie pojawiają się artykuły poświęcone tej tematyce, a programy telewizyjne i radiowe wciąż poruszają problemy zdrowia i odżywiania. Jesteś zewsząd zasypywany tymi informacjami, ale czy na pewno wiesz, co powinieneś robić dla poprawy stanu swojego zdrowia?
Czy powinieneś kupować certyfikowaną żywność ekologiczną, aby uniknąć ryzyka związanego z działaniem pestycydów? Czy zanieczyszczenie przemysłowe i inne środki chemiczne wprowadzane do środowiska to podstawowa przyczyna nowotworów? A może twoje zdrowie jest „z góry określone" przez geny, jakie odziedziczyłeś? Czy węglowodany tuczą? Czy obawiać się całkowitej, ogólnej ilości tłuszczu w diecie, czy przede wszystkim zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu nasyconego i kwasy tłuszczowe trans? Które witaminy należy suplementować i czy w ogóle to robić? Czy kupować produkty wzbogacane w błonnik? Czy jeść ryby, a jeśli tak, to jak często? Czy spożywanie produktów sojowych zapobiega chorobom serca? Przypuszczam, że nie jesteś pewien odpowiedzi na te pytania. Jeśli tak, to nie jesteś odosobniony. Mimo zalewu informacji i opinii zaledwie garstka osób naprawdę wie, co robić, aby poprawić zdrowie.
Nie oznacza to, że nie przeprowadzono odpowiednich badań, wręcz przeciwnie. Posiadamy ogromną wiedzę na temat istnienia ścisłej współzależności pomiędzy sposobem odżywiania a zdrowiem człowieka. Jednakże prawdziwa nauka leży Pod stertą śmieci, na którą składają się nieistotne doniesienia o nikłym znaczeniu naukowym i niekiedy szkodliwe w skutkach. Została ona zagłuszona szumem informacyjnym w rodzaju chwilowych mód żywieniowych, modnych diet cud i propagandą przemysłu żywnościowego.

Pragnę to zmienić. Chcę dostarczyć ci nowych podstaw. Takich, dzięki którym lepiej zrozumiesz związek między odżywianiem i zdrowiem, poczujesz się mniej zagubiony - są to informacje spójne i uporządkowane, dowiesz się, jak zapobiegać chorobom i je leczyć, w pełni się samorealizując. Byłem „częścią systemu" przez prawie pięćdziesiąt lat, na najwyższym szczeblu, planowałem duże projekty badawcze i zarządzałem nimi, decydowałem, które badania zostaną dofinansowane, i tłumaczyłem wiele prac badawczych na potrzeby międzynarodowych paneli eksperckich.
Ponieważ przez lata zajmowałem się badaniami naukowymi, a jednocześnie prowadzeniem polityki zdrowotnej, rozumiem już, czemu Amerykanie są tacy zagubieni. Jako podatnik, który finansuje badania i politykę zdrowotną, masz prawo wiedzieć, że wiele obiegowych opinii na temat odżywiania, zdrowia i chorób jest nieprawdziwych:

  • Syntetyczne środki chemiczne obecne w środowisku i pożywieniu są problemem, ale nie podstawową przyczyną nowotworów.
  • Geny odziedziczone po rodzicach nie są czynnikiem decydującym o tym, czy padniesz ofiarą którejkolwiek z dziesięciu głównych przyczyn śmierci.
  • Nadzieja na terapię genową chorób ignoruje fakt, że są dostępne skuteczne rozwiązania o wymiernych korzyściach, i to do zastosowania od zaraz.
  • Obsesyjne kontrolowanie spożycia jednego składnika odżywczego w sposób wybiórczy, np. tylko węglowodanów, tłuszczów, cholesterolu czy kwasów tłuszczowych omega 3, nie jest sposobem na zachowanie zdrowia na długie lata.
  • Suplementy odżywcze witamin i innych składników odżywczych nie stanowią profilaktyki zdrowotnej.
  • Leki i operacje chirurgiczne nie leczą chorób, które zabijają większość ludzi.
  • Twój lekarz prawdopodobnie nie wie, co powinieneś robić, żeby zachować najlepsze zdrowie.

Proponuję, aby co najmniej przedefiniować to, co myśleliśmy o zdrowym odżywianiu. Kontrowersyjne wyniki moich badań naukowych z dziedziny biomedycyny prowadzonych przez cztery dekady, a także wyniki trwającego dwadzieścia siedem lat programu badawczego (dotowanego przez instytuty o największej renomie) dowodzą, że właściwe odżywianie może uratować ci życie.
Niektórzy popularni autorzy chcą, by ludzie uwierzyli w ich własne wnioski, wyciągnięte z ich obserwacji. Ja tego nie oczekuję. Ta książka ma ponad 750 pozycji naukowych w bibliografii, a większość z nich to wiarygodne źródła, zawierające setki naukowych opracowań innych badaczy, którzy wskazują, jak ograniczyć zachorowalność na nowotwory, choroby serca, zawały, otyłość, cukrzycę, choroby autoagresywne, osteoporozę, chorobę Alzheimera, kamienie nerkowe i ślepotę.[...]


 

Spis treści:

Nowoczesne zasady odżywiania
Spis Treści


  • Podziękowania
  • Przedmowa
  • Słowo wstępne
  • Wstęp
  • CZĘŚĆ I. BADANIE CHIŃSKIE
  • 1. Stajemy przed problemem, potrzebujemy rozwiązania
  • 2. Królestwo białka
  • 3. Wyłączyć nowotwór
  • 4. Lekcja z Chin
  • CZĘŚĆ II. CHOROBY CYWILIZACYJNE
  • 5. Złamane serca
  • ó. Otyłość
  • 7. Cukrzyca
  • 8. Powszechne rodzaje raka: rak piersi, prostaty i jelita grubego
  • 9. Choroby autoimmunologiczne
  • 10. Destrukcja o szerokim zasięgu: choroby kości, nerek, oczu i mózgu
  • CZĘŚĆ III. PRZEWODNIK PO WŁAŚCIWYM ODŻYWIANIU
  • 11. Dobrze jeść: osiem zasad odżywiania i zdrowia
  • 12. Jak się odżywiać
  • CZĘŚĆ IV. CZEMU NIE SŁYSZAŁEŚ O TYM WCZEŚNIEJ?
  • 13. Ciemna strona nauki
  • 14. Naukowy redukcjonizm
  • 15. „Nauka" przemysłu
  • 16. Czy rząd jest dla ludzi?
  • 17. Czyje zdrowie chroni wielka medycyna?
  • 18. Historia się powtarza
  • Dodatek A. Pytania i odpowiedzi: Wpływ białka w badaniach doświadczalnych na szczurach
  • Dodatek B. Metodologia badania chińskiego
  • Dodatek C. Związki „witaminy" D
  • Przypisy
  • Indeks


 

Opinie o produkcie (1)

metamorfozy w odchudzaniu
29 maja 2017

X87 Najwazniejsza w odchudzaniu jest motywacja dziewczyny, ja codziennie ogladam metamorfozy przed i po odchudzaniu i daje mi to powera do cwiczen, kto chce tez troche motywacji niech niech odwiedza codziennie strone: http://odchudzaniesasetka.blogspot.com


Zaloguj się

Twój Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Bestsellery

Polecamy urządzenia, które powinny być na wyposażeniu każdej kuchni, gdyż pozwalają przygotować najlepszy świeży pokarm będący najwyższą wartością celem dostarczenia organizmowi pełnego składu naturalnego nieprzetworzonego pożywienia.

Copyright EnergiaZdrowia.

Projekt, wdrożenie, pozycjonowanie MajArt

Sklep internetowy od home.pl